<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d4262811274949037725\x26blogName\x3dThe+beauty+of+imperfection+by+the+fab...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://thefabulouskat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://thefabulouskat.blogspot.com/\x26vt\x3d1644101987476799213', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script><iframe src="http://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID=8076742059755845825&blogName=PIECE+OF+HEAVEN&publishMode=PUBLISH_MODE_BLOGSPOT&navbarType=BLUE&layoutType=CLASSIC&homepageUrl=http%3A%2F%2Flov-ebites.blogspot.com%2F&searchRoot=http%3A%2F%2Flov-ebites.blogspot.com%2Fsearch" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" frameborder="0" height="30px" width="100%" id="navbar-iframe" title="Blogger Navigation and Search"></iframe> <div id="space-for-ie"></div>
Baby, don't say goodbye.

Reach my prismic soul.
OH. Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring. And don't judge because you don't have the right to. Only God can judge me.

Je M'appelle Kat.

20+ going on 13.

Addicted to musiQue, junk fOod, boOks, make up, cartOons, eeyoRe, foTograpHie, ISK.

Loathes KEPOism, RACism, roachEs, trappeD in a Lift alOne.


Think twice before you speak once .


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com



credits .
Designer/ %PURPUR.black-
Colour Code Icons


links.
Amis.
Amir.
Corinna Insyirah.
Khai.
ElveNarsha.
Erin Nerina.
Fi DArk Tearz.
FiFarQue.
GuRL 85.
Ica DegiLz.
Irna.
JaJa.
Lil Miss Nana.
moktelyamja.
Sulhan Cruz.
ZiedaLoLo.
Zul Airmata.

Amour.
adeQ .
AmiDumDum .
FeeR .
Leedya .
Lynnie .
MsOlive .
Najj .
NirahbeLLa .
nYek .
Rian Muzammil .
ScaryeMy .
ShittyChombie .
Switz .
Syana .

Related.
FreD .

Regular Readups.

Boo .
Chicsinred .
Fauzi Rassull .
Kenny Sia .
Mr Manager .
Afdlin ShauKi .
Altimet .
Altimet's Blog .
AuDi Mok .
Diablo Cody .
FeLicia Chin .
Joanne Peh .
JoE FlizzOw .
Original Artistic Management .
Patricia Mok .
Shazzy .
Suzairhe Sumari .
The Killer Gerbil .
Yasmin Ahmad .

Phicture Phurfect:


ClubSnap .
Kevin Ou .
LomoKids .
Rytterfalk


KnowLedGe


Urban Dictionary .
Wikipedia .

archives .
February 2009 March 2009 April 2009 May 2009 June 2009 July 2009 August 2009 September 2009 November 2009

Tuesday, February 17, 2009 { 1:19 AM }

Ok here I go again...

Aku rasa macam nak blog about budak-budak sekarang yang suka nah siang-siang nak kahwin. Bila aku kata siang-siang tu, maksud aku umur baru 18, 19, 20 nak kawin. Aku tahu lah it's lebih better dari asik ke hulu hilir dengan bf. Kira macam kurangkan dosa lah gitu. 

Tapi dorang ni tak pikir ke?? Dorang ingat nak kawin ni senang ke? Memang senang nak kawin tapi nak maintain the marriage tu macam mana? Tak paham aku. 

Ni kes seorang hamba Allah ni. Kira rapat jugak lah dengan aku. Umur dia baru je 19 tahun ni. Dia dengan matair dia da together for around 1 year. Dari tahun lepas asyik cakap nak bertunang. Dari bulan 11 ke bulan 12 to V day tahun ni. Tapi habuk pun takde. 

Bagi aku tak salah kalau nak tunang or kahwin siang provided that you're mentally and financially ready. FINANCIALLY especially. 

Hamba Allah yang aku sebutkan tu nak tunang. Then cakap dengan aku, dia kata nak invite dalam 500 orang. Dia nak buat both sides at one place. Nak panggil mak andam lah. Kira nak buat besar-besaran lah gitu. Aku bertambah menyampah bila dengar dia cakap macam gitu. 

Nak tahu kenapa aku kata aku menyampah. Kerana si perempuan ni tak bekerja. Skolah pun tak. Kira macam mengabiskan beras aje. Then si lelaki plak kerja cleaner. No offence lah, aku bukan trying to look down tapi berapa sangat lah gaji cleaner. Most to most 600 - 800 dollars je. Abih kalau beli cincin murah-murah takpe. Ni cincin paling murah pun 200 plus to 300. Takkanlah dia nak cincin yang simple aje.Mesti nak cincin yang ada pattern dan permata. Then duit gubahan-gubahan lagi. Sesimple mana pun, confirm keluar dalam 200 bucks untuk gubahan. Then duit sewa bus kalau nak buat two sides at one place. Duit hantaran lagi. Kalau 8k hantaran, nak kena ada $80. Kalau kata suruh mak or sedara-mara masak, tetap nak kena keluarkan duit. Kalau catering lagi lah keluar duit. 

Kalau mampu tak pasal. Gasak lah nak buat besar-besaran. Ni dah lah tak bekerja, harap duit bapak. Bapak pulak alot of responsibilities. Nak bayar ni, nak bayar tu. Apa, nak amik hutang credit just for a simple engagement event? Tak masuk akal kan? 

Dah tu, mak si hamba Allah ni berkata lah kepada abang si hamba Allah ni skit hari;
" Sepatutnya adik kau ni dibawah tanggungan bapak kau. Dia tak skola, tak kerja."

Dan dengan begitulah jugak aku terus menyampah dengan pemikiran kolot orang tua tu. Haha, like seriously. MENYAMPAH. 

Nak aje aku cakap balik;
"Then suruh lah anak kau yang badan macam babi tu pergi kerja or sambung skola balik." 

Seriously I was gonna say that. Haha. 

Kalau nak cakap anak perempuan masih dibawah tanggungan mak bapak, sampai bila anak tu nak berdikari? 

I know lah, dalam Islam ada cakap anak perempuan selagi belum kahwin masih bawah tanggungan parents tapi honestly I think there is something somewhere about anak-anak yang menghambakan mak bapak dorang. 

Kalau 15-16, aku faham lah jugak susah nak dapat kerja. Tapi ni da nak masuk 19 and the other one is what 25? Yg 25 tu aku faham lah ada laki nak tanggung tapi yang 19 ni? 

But, the least they could do is to help the father pay for the bills. Duit bill api air satu bulan sampai 400 plus tapi harapkan bapak sorang je bayar. Orang gaji 6k pun leh kayap. Apa salah gi kerja then tolak bapak sebulan 100 sorang. Kalau ada 3 working adults, at least the burden won't be that much. Ni dah lah bapak keluarkan duit bills, then duit pasar lain, duit barang dapur lain. Pernah sekali dorang spend sampai 500 bucks for just barang dapur je, tak termasuk barang pasar untuk masak. Makan apa siot sampai 500?? Tu pun aku tengok tak sampai cukup bulan dapur tak berasap... Beras dorang made of gold ke? Lol.

Tak faham lah, dengan tak berbekalkan single cent dalam CPF alih cerita sal da kahwin nak beli rumah 3 room. Takkan nak kai CPF bf dia je? Abih nanti kot-kot apa terjadi, dia takleh nak claim apa-apa. Rumah sememangnya takde nama dia. Bodoh ke apa budak-budak ni? Memang hari ni dan waktu ni cakap sal taknak tuntut duit mutaah, duit edah tapi nanti bila da susah.. mesti terfikir tentang kebodohan diri sendiri. Don't waste your youth lah bugger! Tak faham aku. 

Just because there's a phrase, "No one's perfect. Everyone makes mistakes." Dorang fikir takpe lah it's okay to make mistakes cos everyone does it. Kalau tak buat tak belajar. True, in some sense. Tapi tak buat pun boleh amik teladan dari orang-orang yang da buat kesilapan tu pe. Ni turut jadi bongok dan ikut sama-sama. Dah macam si Luncai terjun dengan labu-labunya and si polan pun ikut terjun padahal dia tahu dia akan tenggelam kalau dia terjun. Otak letak kat bontot kah? 

It is okay to get married young. Provided kerja stable, ada simpanan. Marriage should not be like bidan terjun. Buat dengan tergopoh gapah. Kalau jadi, jadilah. Kalau tak jadi, tak jadilah. Shouldn't we always wish that our marriage last long, work hard towards making it last. Kalau nak kira an eye for an eye, a tooth for a tooth susahlah. Dia buat, aku pun buat. Mana pergi logik?

Orang yang aku rapat ni, kakak dia yg da umur 25 tahun tu pulak ada affair. Just cos laki buat camtu, dia pun sama nak buat camtu. Pertama sekali, dosa beb. Dosa lelaki senang je kalau dia betol-betol nak dia nikah je dengan perempuan tu terus dosa dia stop kat situ je. Orang perempuan mana boleh kahwin 2? Oh tapi ye tak ye, mak dia buat camtu kenapa anak tak boleh buat sama kan? Si emak kasi nasihat tapi masih buat benda yang sama depan mata anak, si anak pulak dah tahu benda tu salah tapi tengok mak boleh buat, why not me? Nak kasi nasihat tapi diri sendiri tak makan nasihat. 

Mana pergi akal? Akal ke mengakal? Mepek sak. Aku tak paham...dorang ni takde belajar ugama ke? Jangan kata about belajar ugama lah, waktu amik kursus rumahtangga dah diterangkan. Mcm kawan baik aku cakap, ni lah orang tak tahu siksa akhirat. Nauzubillah.

Bila aku fikir balik tentang siksa akhirat, kecut perut. Dosa-dosa yang ada belum terhitung banyaknya. Nak buat dosa lagi? Takpe lah, aku lebih suka orang nak kata apa, katalah. Orang nak cakap dress up, melawa lah skit. Bagi aku, aku melawa untuk suami. Tapi suami aku kata dia lebih suka aku gini, selekeh. Hahaha. Aku pun suka aku selekeh pasal aku comfy. Ni diri aku.

At least takde lah aku hambakan mak aku. Umur 15 aku da kerja, carik duit sendiri. Walaupun bapak tak pernah merungut. Mak aje yang asik suruh-suruh. Tu pun pasal dia kata kerja dengan anak-anak sedara yang sebaya. I've been working ever since then till the day I got married and hubster kata tak payah kerja. 

Hubster pulak, umur 14 da start keje. Bapak dia dah tak nak kasi dia duit skolah. Tak nak bayar school fees, duit buku kena carik sendiri. Jadi bila dah da ada interest nak sekolah tu, macam mana cara pun mesti carik duit untuk diri sendiri terus ke sekolah. He has been working ever since he was 14. Dari keje KFC yang gaji macam ciput, dia kerja banquet kat Raffles Hotel yang bayar 5.50 per hour on weekdays, 6 bucks per hour on weekends. Dari situ lah dia kerja untuk tampung diri sendiri sampai habis secondary school, ITE and private school. Lepas NS, dia pun kerja. Macam-macam kerja dia da try. Chef, Draftsmen, IT, Syce, Production Operator, Warehouse sampai lah ke kerja angkat najis kuda, cleaner. Semua dia dah buat. Padahal he has a private school diploma. Tak kira lah apa kerja, janji duit halal. 

Aku tengok sekarang, makin economic crisis makin ramai yang memilih kerja. Kawan lama aku ni satu, dapat kerja then tolak. Alasan is dia tak pergi interview, dia cuma teman kawan je, den kawan dia suruh dia apply je. Tup tup dia dapat, kawan dia tak dapat. Dia kata dia kalau amik kerja tu kira macam dia mencuri kerja tu dari kawan dia. Aku rasa kalau dia kat depan aku, memang dah kena tengking. Dah rezeki, amik je lah. Sebelum tu dia jobless for almost a year. Abih asik ngadu kat aku, bills to pay then family dia tak understanding. Of courselah, family mana pun tak akan understand. It is not easy to be out of job, but in situations like the economic crisis now just make do with what comes by and what you have. Then aku kata, just go for the job. See how you can cope or not. Even without going for the job, dia dah menyerah diri. Macam-macam alasan. Life will not stop just because you got retrenched/jobless. The world will continue to move. Akal letak kat  bontot kah?

Bedek kalau kata aku perfect. Aku tak perfect but I make my choices. I use what Allah gives me; my akal. Fikir cara logik, without having to compromise on your religion. Tu pun susah ke? 

Tak faham aku...Susah nah nak faham manusia ni, mungkin aku cuma leh faham diri aku je...